Skip to content

Vitás kérdések: szükséges-e a madárhomok vagy sem?

Mire használjuk a madárhomokot?

Valamennyi veterán madártartó tudja, mi az a madárhomok (vagy másnéven grit), de kevesen értenek egyet abban, szükséges-e vagy sem. Tőlünk nyugatabbra már szinte egyáltalán nem használják, a vélemények is megosztóak, ezért igen nehéz állást foglalni ebben a kérdésben. Mi is az a madárhomok? A madárhomok tulajdonképpen egy alom a kalitka alján, amely segíti a madártartók dolgát. De nem ez az elsődleges célja, és nem is ajánlják, hogy erre használjuk higiéniai okokból. Vagy, ha mégis, akkor a lehető leggyakrabban cseréljük. Tulajdonképpen egy homok-vagy növényi alapú anyagról beszélünk, amelyet táplálékkiegészítőként is alkalmaznak a madártartók. De a vitás kérdéseket is éppen ez a tény veti fel. Nehéz megmondani, hogy ez ártalmas vagy hasznos a madarunkra nézve. A kérdésre a választ valószínűleg az összetevőkben kell keresni.

Madárhomok pro

Ahogy már az előző bekezdésben is szót ejtettem róla, egyes madártartók alomként alkalmazzák a madárhomokot. Elengedhetetlen, hogy a madárhomok a lehető legjobb minőségű legyen madarunk egészségének védelme érdekében. Ez az alom képes megkötni az ürüléket (bizonyos mennyiségben természetesen), így megakadályozza, hogy kellemetlen szag árassza el a lakásunkat. Ráadásul esztétikusabb is, mint a régen nagyon kedvelt újságpapíros megoldás.

Másik ok, amiért érdemes jó minőségű madárhomokot szórni a kalitka aljára, vagy éppenséggel egy külön kis tálkába, amelyet a madarunk nem tud összepiszkítani, az az emésztőrendszerükre gyakorolt hatása. A madarak nem rendelkeznek fogakkal, amelyekkel megőrülhetnék a táplálékot. Ehelyett az úgynevezett zúzógyomor végzi el ezt a feladatot. Ahhoz azonban, hogy ez a folyamat teljes legyen és a táplálék a táplálékcsatornában fel tudjon szívódni, az emésztési folyamat együttesen kell, hogy végbe menjen. Mit jelent ez? A táplálék a csőr káván először is bejut a begybe, a begyben mondjuk úgy puhítás folyamat zajlik, ezután az erős mirigyes gyomor továbbítja a táplálékot s onnan jut a zúzógyomorba, ahol a homok a tápanyag megőrlésében fog segíteni. Huzamosabb üres zúzógyomor nagyon hamar emésztőszervi betegségeket fog okozni, mely gyorsan rontja állatunk fizikai erőnlétét. A homok nagy mennyiségben tartalmaz kálciumot, és segít a madaraknak megszabadulni a begyükben felhalmozódott méreganyagoktól is.

Madárhomok kontra

A grit használata ellen elsősorban az egészségügyi kockázatokkal érvelnek. Sok madártartó és szakértő szerint ugyanis a túl nagy szemcsék felsérthetik a zúzógyomrot és az emésztőrendszert. A legtöbb ugyanis szemmel is nagyon jól kivehető szemcséket és kagylódarabokat tartalmaz. Egyes szakvélemények szerint azonban a túl finom szemcsék se tesznek jót a madarainknak, mert a túlzott fogyasztása eltömítheti az emésztőrendszert, lerakódhat a begyben vagy zúzógyomorban, és gyulladáshoz is vezethet. Ezért túl aprószemű grittet semmiképp se adjunk kedvencünknek.  Problémás továbbá a magas széntartalom is. Ha madárhomok használata mellett döntünk, figyeljünk arra, hogy egyáltalán ne tartalmazzon szenet, mert a szén gátolja az A, B2 és K vitaminok felszívódását. Amennyiben a madár túl sokat fogyaszt a homokból, az vitaminhiányra is utalhat, ezért nézessük meg az állatorvosunkkal. A nyugati országból a homok helyett madaraknak szánt agyaggal helyettesítik azt, amely köztudottan a fémmérgezésre is jótékony hatással van.

A madárhomok kulcsa a mértékletesség

A legtöbb témával foglalkozó írásban egyöntetűen arra buzdítják az itthoni madártartókat, hogy nyugodtan használjanak grittet, de azt néhány szabály betartása mellett tegyék. Először is ne legyen túl aprószemű, de túl nagy sem, így megóvhatjuk a belső sérülésektől madarunkat. Az ideális és megfelelő minőségű madárhomok 1-2 milliméteres kavicsokból áll, ami ennél kisebb, azt mindenképp érdemes kerülni. Ne legyen benne szén sem, mert azzal ártunk az egészségüknek. És természetesen ne alomként használjuk azt, mert így madarunk ürülékes homokot fogyaszthat, amely súlyos fertőzésveszéllyel jár. Ehelyett egy kisebb tálba helyezzünk ki neki nagyjából egy teáskanálnyi homokot és figyeljük, hogyan fogy, mert, mint már szó volt róla, a túlzott fogyasztás utalhat vitaminhiányra vagy más lappangó betegségre. Ez esetben azonnal távolítsuk el a kalitkából a grittet, a madarat pedig vizsgáltassuk meg egy arra szakosodott állatorvossal. Ráadásul sok olyan díszmadár van, amely nem merészkedik a kalitka aljára, így teljesen felesleges teleszórni azt grittel. Nem fogják elfogyasztani, tehát teljesen feleslegessé válik.