Skip to content

Kata adózás szabályai

A KATA adózás szabályairól a katasztrófa helyzet tekintetében

Bár alapvetően a KATA adózás szabályai nem sok dologban térnek el a többi adózási formától, mégis úgy gondolom érdemes újra át ismételni, hogy hogyan is kell megcsinálni egy ilyesfajta adó bevallást. Fontos tudni, hogy 2020-ban a rendkívüli járványhelyzetre való tekintettel meghosszabbítják a vállalkozók számára az adóbevallás határidejét így nem 2020 májusa a végső határidő, hanem 2020 szeptembere. Viszont amennyire tudom arra fontos oda figyelni, hogy az 1%-os felajánlások határideje abszolút nem változott, az maradt a május 20.-az, így ha egy vállalkozó még nem adta le az adója 1%-ának a rendelkezését, akkor sajnos erről már lecsúszott, ugyanis annak a határideje nem változott. Mindenesetre úgy gondolom hatalmas engedmény már csak az is, hogy a vállalkozók ilyen nagymértékű határidő engedményt kaptak a katasztrófa helyzetre való tekintettel.

A KATA adózás szabályai, avagy a KATÁ-ról általában

Úgy gondolom valószínűleg a legtöbb ember számára nem ismeretlen a KATA adózási forma, ugyanis a kis illetve kezdő vállalkozóknak ez a lehető legkedvezőbb adózási forma. Fontos tudni, hogy jelenleg annak az éves bevételi összeg határa, hogy a KATA adózást válasszuk 12.000.000 forint, de minden valószínűséggel ezt az összeghatárt a következendőkben még feljebb fogják emelni, de jelen esetben amennyiben KATÁS vállalkozásunk van, és mégis túllépjük az adott szigorú keretet akkor a túllépett összeg felett pedig 40%-os adót szükséges fizetniük. A másik érv, ami abszolút a KATA adózás mellett szól, hogy nem csupán nagyon kedvező feltételeket biztosít az adózásra, de ezen felül még képes is arra, hogy más adózási formákat is lehessen mellette választani, vagyis abszolúte nem kizárólagos jellegű. A KATA mellett más alternatívákat is igényelhetünk, mint például a vállalkozói személyi jövedelemadót, a vállalkozói osztalékalap utáni adót, a társasági adót, a személyi jövedelemadót, az egyéni járulékok és az egészségügyi hozzájárulás után járó adót, továbbá a szociális hozzájárulás adót, illetve a szakképzési hozzájárulást is.

 Úgy gondolom emellett szükséges pár szót szólnunk arról, hogy mikor nem váltható ki ilyen jellegű adózási forma, ugyanis természetesen ezt az opciót sem lehet bármilyen vállalkozásnak igénybe vennie. Az első kizáró ok nyilvánvalóan a 12.000.000 forint feletti bevétel, de mint már említettem az a hír járja, hogy ezt az összeg határt idén vagy legkésőbb jövőre 20 millió forint felé emelik, más jellegű szabályokkal bevezetve, de még a szabályokkal egyetemben is sokkalta kedvezőbb opció lesz, mint bármilyen más adózási alternatíva. Illetve további kizáró okok közé tartozik az is amennyiben az elmúlt két éven belül a vállalkozásunk adószámát törölték vagy esetlegesen valami ok folytán, azt jogerősen felfüggesztették. Illetve nem vehető igénybe abban az esetben, ha olyan cégforma kívánja ezt igényelni, mely nem alkalmas erre, továbbá szintén kizáró ok, hogy ha az adott cégnek TEÁOR szám alatti saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása illetve üzemeltetése besorolású tevékenység végzése áll fent. De úgy gondolom, hogy amennyiben nagyon érdeklődne, valaki a KATA adózási forma iránt az mindenképpen látogasson el a NAV weboldalára, vagy kérje könyvelő esetleg specifikusan KATA adózással foglalkozó szakember segítségét, aki pontosan felvilágosítja a KATA adózás szabályai illetve a KATÁ-s vállalkozás feltételeiről részletekbe menően, illetve teljesen egyénre és egyéni vállalkozásra szabva.

A KATA adózás szabályairól röviden

A KATA adózás egyik legalapvetőbb feltétele, hogy aki igényelni szeretné, ezt az alternatívát annak tételesen bizonyítania kell, hogy nem áll munkaviszonyba más céggel, vállalkozással illetve ezen felül bármilyen módon. Vagyis nem rendelkezik semmiféle munkaviszonnyal. Emellett köteles minden bevételéről és kiadásáról kategorikusan számlát vezetni és kiállítani, hiszen amennyiben ezt nem teszi bűncselekményt követ el. Továbbá számos feltétele van a KATA adózásnak, melynek részletesen utána lehet nézni a NAV weboldalán, illetve egyéb kifejezetten KATA adózásra szakosodott weboldalakon. A feltételek közül jelenleg csak párat említenék, mint például, hogy a KATA vállalkozónak bizonyítania kell, hogy a naptári évi bevételének legalább 50%-át nem olyan személytől szerezte, akitől az adott évben 1 millió forintot meghaladó bevételre tett szert vagy a KATA vállalkozónak szintén bizonyítania kell, a tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem attól a megbízótól kapta, akiktől 1 millió forintot meghaladó bevételre szert tett. Ilyen és ehhez hasonló szabályai vannak a KATA adózásnak, melyeknek érdemes utána nézni és alaposan tájékozódni afelől, hogy számunkra mennyire kivitelezhető ezeknek a feltételnek a betartása illetve teljesítése.