Skip to content

Fürdőszoba ventilátor: kell nekem?

A fürdőszoba ventilátor számos előnye

Ha egy házat vagy lakást huzamosabb ideig szeretnénk használni és biztosítani azt, hogy még hosszú évtizedeken át meglepően jó formában maradjon, akkor azért sok intézkedést kell tenni. Sok ember hajlamos halogatni ezeket a kisebb változtatásokat, felújításokat, amik megtartanák az ingatlan eredeti értékét a piacon. Ma már elképesztően nagy különbségek vannak egyes árak között. Ha középkategóriás házban élünk, amire esélyt látunk, hogy egyszer el szeretnénk adni, akkor nagyon kell vigyáznunk az állapotára. Az egyik ilyen kisebb változtatás, amit mindenképpen érdemes megtenni, a fürdőszoba ventilátor beszerelése. Ennek számos oka van, amit a későbbiek során fogok bővebben kifejteni. Ezek az újítások olyanok, amiket akkor is érdemes megtenni, hogyha nem eladásra szánjuk a házat, hanem éppen a maradásra. Nem jó az, hogyha néhány év alatt teljesen lelakott lesz az ingatlan, mert egy pont után rendkívül kellemetlen lesz a benne élés. A penészes falak, a nem megfelelő fűtésrendszer vagy vízellátás meg tudja keseríteni az ember életét. Egy fürdőszoba ventilátor beszerelése legalább olyan fontos a ház épségének megtartása érdekében, mint a ház körüli káros növényzet eltávolítása vagy a kémény kipucolása. A fürdőszoba ventilátor pedig kifejezetten több szempontból is hasznos tud lenni, ami mindenképpen kellemesebbé és tartósabbá fogja tenni az életünket. És hát ez is lenne a cél, nem?

Miért előnyös beszerelni egy fürdőszoba ventilátort?

A fürdőszoba ventilátor pontosan az, aminek hallatszik: egy légcserélő szerkezet. Talán már kezd derengeni, miért olyan fontos, hogy legyen egy ilyen a lakásban. A fürdőszoba általában az ingatlan egyik legszűkösebb helyisége, aminek sokszor aprócska ablaka van, vagy egyáltalán nincsen ablaka. Pedig kéne, hiszen bár a tájban nem fogunk gyönyörködni, annyi bizonyos, hogy a légcserére szüksége van ennek a helyiségnek bizonyos időközönként. A fürdés során mindnyájan szeretjük a nehéz nap porát lemosni magunkról egy kád melegvízben. A nők különösen hajlamosak azonban kész lávában fürdeni, amivel semmi probléma nincs is. Azonban a forró víz párát termel, a pára pedig mint tudjuk, lecsapódik. Mindezt a legnagyobb felületen fogja megtenni, ami a fal. Ahhoz, hogy az otthonunkat megvédjük a penésztől való enyészettől, egy fürdőszoba ventilátor a legjobb módszer. Talán sokan azt gondolják, hogy biztos túlzás ez, évek óta használják a fürdőszobát mindenféle fürdőszoba ventilátor nélkül, az ő faluk bizonyára nem hajlamos a penész elterjedésére. Nos, ez téves. Ez az alattomos lény bármikor felütheti a fejét, hogyha megérzi, hogy az adott lakásban jó helye lenne, hiszen minden fürdésnél táplálná azt a pára. Ha pedig egyszer felüti a fejét, akkor nincs is annál nehezebb, mint megszabadulni egy penészfertőzéstől a fürdőszobában vagy a lakás bármely pontján. Nem csak káros az egészségre és rossz levegővel, káros anyagokkal szórja tele a levegőt, de elcsúnyítja a falat is, és ha elég ideig megél, egy egyszerű csempézés sem fogja tudni megoldani a problémát. Éppen ezért, én a megelőzésben hiszek. A megelőzés pedig nem más, mint a fürdőszoba ventilátor. A megelőzéssel egyrészt mindig jó levegőt biztosítunk a fürdőszobába, másrészt sok fejfájástól megkímélhetjük általa saját magunkat. A fürdőszoba ventilátor segítségével elkerülhetjük azt is, hogy a penészre allergiás családtagok életét végleg megkeserítő kórokozót sikeresen elkerüljük. De hogy milyet? És honnan?

Milyen fürdőszoba ventilátort tudok beszerelni?

A kérdés persze adott, hiszen nem minden lakás ugyanolyan. A legtöbb helyen a fürdőszoba egy szélső helyiség, ami lényegében annyit tesz, hogy a szabadra nyílik legalább az egyik fal másik oldala. Ilyenkor egyel kevesebb gonddal találjuk szemben magunkat, hiszen nincsen szükség külön elvezető csőre, úgyhogy ha ez a helyzet a mi lakásunkban is, akkor szerencsésnek mondhatjuk magunkat. Ha azonban egy belső helyiségről van szó, akkor már nehezebb dolgunk lesz, hiszen nincs hová követlenül vezetni a levegőt, ez pedig bajos lehet. Mit tehetünk mégis? Hát elvezető csövet alkalmazunk. Ez sokszor úgy valósul meg kertes házaknál, hogy nem egy oldalfalba szerelik be a fürdőszoba ventilátort, hanem éppen a mennyezetre, így onnan könnyebb kivezetést talál a cső, ahol a levegő fog áramlani. Amikor pedig fürdőszoba ventilátort választunk, akkor mindenképpen meg kell keresnünk, melyik darab hová alkalmas. Ez eltérő lehet, és semmiképpen nem érdemes felcserélni a két típust egymással. Az árusító webáruházak általában erre különösen ügyelnek is, így bátran keressünk az interneten, a belinkelt oldalon megfelelő darabot, biztosan találni fogunk olyat, amivel növelni tudjuk a házunk élettartamát.

A fürdőszoba ventilátor és egyéb hasznos házkörüli dolgok

Szerintem nem titok, ha azt mondom, az ilyen apró dolgok dobnak igazán nagyot azon a megítélésen, hogyan is éljük a mindennapjainkat. Úgyhogy én azt mondom, itt a tavasz, az új évtized, az idő, hogy elkezdjünk végre olyan dolgokat megcsinálni, amit már régóta halogatunk. Kezdhetjük a fürdőszoba ventilátorral.