Magasított, vízesés, csőrös? Csaptelep forma-körkép

Csaptelep és csaptelep közötti különbség

Mielőtt belemennénk a formai kialakításokba, ismerkedjünk meg a különböző csaptelep típusokkal. Ezt alapvetően a csaptelep rendeltetési helye határozza meg. Külön csaptelep van ugyanis a kádhoz, zuhanyzóhoz, mosdóhoz, bidéhez és mosogatóhoz is. Egyik-másik szinte semmiben sem különbözik a többitől, de vannak olyanok, amelyeket nem érdemes összekeverni. Már csak azért sem, mert az sem mindegy, milyen mosdókagylónk van. Lehet hely a csaptelep számára középen, vagy oldalt is, esetleg a mosdó melletti pulton is. Egyre népszerűbbek a termosztátos csaptelepek is, melyeken néhány másodperc alatt beállíthatjuk az ideális hőmérsékletet. Ezeket úgynevezett blokkolóval is ellátják, amely megakadályozza, hogy túl forró vizet engedjünk magukra.

A csaptelepek különböznek a működési elveikben is. Lehetnek egy-vagy kétkarúak, esetleg szenzorosak. Bár utóbbiakkal inkább csak hotelekben, éttermekben, nyilvános illemhelyeken találkozunk, már megvetették lábukat az otthonokban is. Lassan a modern, letisztult, takarékos lakások kihagyhatatlan elemei lesznek, hiszen ezek a csaptelepek a legvíztakarékosabbak mind közül.

A kétkaros csaptelep az, amit hagyományos, tekerősként ismerünk, kétoldalt lehet külön-külön megnyitni a hideg, illetve a meleg vizet. Régi parasztházakban, vagy ilyen érzetű nyilvános helyeken, esetleg a nagyszüleinknél találkozhatunk velük. Emlékeim szerint Angliában is nagyon divatosak még.

Az egykaros már az a fajta, amivel az egészet meg lehet nyitni, és attól függ, hogy mennyi hideg, illetve meleg víz folyik, hogy merre fordítjuk a kart. A kétkarosnak jelentősen takarékosabb és egyszerűbb a használata, ezért is kezdi kiszorítani a piacról.

Csaptelep műszaki jellemzői

A méret a lényeg. A csaptelepek esetében nagyon fontos, hogy kényelmesen tudjuk azt használni. Vagyis kényelmesen alá tudjunk nyúlni. Mosogató esetében elférjünk alatt a nagyobb edényekkel is. A lakásban adott vízrendszertől függ, hogy alacsony, vagy magas nyomású csapra van szükség. Erről egyeztessünk vízvezeték-szerelővel, ha nem vagyunk biztosak abban, melyik a nekünk megfelelő. Amennyiben a csapból folyó vízsugár okozza a gondokat, nézelődjünk a vízsugárszabályozó modellek között. Ezek megkönnyíthetik az életünket, szélesebb vízelosztást biztosítanak, így a mosogatás is hatékonyabbá vállik. Emellett pedig sok vizet megspórolhatunk a használatukkal. Kimondottan mosogatás-barát csapok a zuhanyfejes változatok, és egyre többen teszik le rájuk a voksukat. A vizet hatékonyabban oszlatják el, és célzottan, így nem fog úszni a konyha egy-egy mosogatás után.

Anyag és forma: csaptelep dizájnok

Nem csak a mosdó- és mosogatótálcák esetében fontos a jó minőség és a jó megjelenés, hanem a csaptelepek esetében is. Ezért a gyártók kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy mind anyagában, mind kialakításban kiváló minőséget képviseljenek. Ezeknek a vásárlói igényeknek köszönhetően már nem csak króm-, de réz, kerámia, üveg, gránit csapok is kaphatóak, vagy ezeknek az anyagoknak a párosításaival is találkozhatunk (pl. gránit-króm). Mindnek meg van a maga előnye. A gránit csaptelepek nem csak az esztétikájuknak köszönhetően terjedtek el, hanem azért is, mert könnyedén tisztíthatóak. Ezzel szemben a réz és az üveg egy az egyben a különleges megjelenést szolgálja, és gyakori törölgetést igényelnek a kemény csapvíz miatt.

A színválaszték legalább olyan sokrétű, mint a forma. A szolid, vagy natúr krómtól kezdve egészen a neonszínekig, bármit megtalálhatunk. Mienk lehet bármelyik, attól függően, hogy mennyit szánunk a csaptelepre. Ugyanez igaz a csaptelep formájára is. A forma kiválasztásánál azonban arra is érdemes gondolni, mennyire működőképes a mindennapok során. Ha bizonytalanok vagyunk a lehetőségeinkben, nézzünk szét: https://www.ventil.hu/csaptelep. Nem-e szorul a kényelmes és akadálytalan használat a háttérbe megjelenés javára? Nem szabadna neki. Az igazán jó hírű gyártók erre már a fejlesztések alatt is gondolnak, de a piacon vannak kisebb vállalkozások is, amelyek elsősorban a dizájnba fektetnek. Persze nem kell lemondanunk a kinézetről sem. Nyugodtan telepíthetünk vízesés stílusú csapot a fürdőben, ha arra vágyunk, de előtte gondoljuk végig, kényelmesen megtudjuk-e alatt mosni a kezünket. Elég erős-e a vízsugár az igényeinknek. Ezek a csapok sokkal jobban illenek a kádhoz, mint a mosdókagylóhoz. Ott igazán különleges hangulatot ad a csobogó víz hangja az esti fürdésnek. Tehát nem minden forma alkalmas arra, amire szeretnénk használni.

A csaptelep választás ennyire nagy macera?

Ez semmiképp sem olyan kérdés, amit elhamarkodottan kellene lezárnunk, de nem is nagy kihívás. Nagyon izgalmas végiggondolni a saját igényeinket és aszerint dönteni a lakásunk kérdéseiben. Egyrészt magunkkal is közelebbi kapcsolatot teremthetünk, felismerhetjük azokat a tulajdonságainkat, amiket eddig nem is tudatosítottunk magunkba. Elsőre talán túl sok a felmerülő szempont, de a tényleges vásárlás során ezek már rutinos kérdések lesznek.