Különleges eper receptek, amiket muszáj kipróbálnod

Az eper fűszerezése

Az eper igazi csodagyümölcs és számtalan módon fogyaszthatjuk. Készíthetünk belőle italokat, édességeket, szószokat. A lehetőségeknek csak a fantáziánk szab határt. Éppen ezért arra vetemedtem most, hogy összeszedjem a legkülönlegesebb recepteket, amelyeknek fő alapanyaga a zamatos eper. Ehhez először is nézzük meg, milyen ízekkel párosítható ez a piros gyümölcs.

Bizonyára mindenki ismeri a tejszínhabbal, csokoládéval megbolondított epret. Ezekkel az egyszerű trükkökkel igazi ínyencség születik. Azonban nem csak ez a két módja van annak, hogy az eper-élményt egy magasabb szintre emeljük. Tudtad például, hogy a frissen őrölt feketebors, a gyömbér, a szerecsendió, a menta, a levendula, sőt számom másik zöldfűszer is páratlan ízélményt nyújt az epren? A bazsalikom, a rozmaring és a citromfű igazi aduászok mellé.

Eper lekvárok megbolondítva

Ha van nagyjából két kiló, friss, zamatos eper otthon és szeretnénk ennek a gyümölcsnek az ízeit a téli időszakban élvezni, akkor készítsünk belőle lekvárt. De nem akármilyen, mezei lekvárt, hanem egy nagyon különleges fajtát. Ehhez a lekvárhoz ugyanis a gyümölcs mellé társul még 25 darab friss mentalevél és 25 darab friss bazsalikomlevél is. Mindkét fűszernövény nagyszerűen illik az édes-savanykás szamócához. Ez a recept pedig garantáltan a család kedvence lesz. A megmosott, csumázott gyümölcsöt a ráborított másfél kiló cukorral tegyük félre néhány órára pihenni. Ha már bőséges levet engedett, akkor kis lángon, 5 percig főzzük. Ezután mehetnek hozzá a fűszernövények és újra 5 perc főzés. A következő lépés, hogy hozzáadjuk a két citrom gyümölcs húsát és a lereszelt héjukat. Utána főzzük még negyedórán keresztül. Miután ezzel megvagyunk, hagyjuk állni 8-10 órát. A főzés második felvonása következik, amikor a lekvárt újra felforraljuk, majd ezután még 5 percig főzzük, végül az előzetesen sterilizált üvegekbe öntjük és lezárjuk.

Egy másik recept pedig azoknak lesz a kedvence, akik a nagyon különleges, nőies ízeket szeretik. Ebben az esetben ugyanis 20dkg rózsaszirmot kell a gyümölcshöz adnunk. Ha pedig inkább a téli, indiai fűszervilág rajongói vagyunk, akkor az epret egészítsük ki két darab csillagánizzsal és egy rúd fahéjjal. Ez a szokatlan, de nagyszerű lekvár nagyon jól illik különféle sült húsok mellé.

Camembert-eper melegszendvics

Nem csak a lekvárok és a szószok terén találunk ínycsiklandó epres recepteket, amelyek eltérnek a hétköznapi ízektől, hanem bizony a reggelik között is akadnak olyanok, amelyek túllépnek a hagyományos müzlis-kásás vonalon. Ez a rendkívül izgalmas ízkombináció lefog venni minket a lábunkról. Nincs más dolgunk, mint a kenyérszeleteket megkenni borssal és sóval kiegészített eperlekvárral. Erre helyezzük rá a camembertszeleteket, majd a forró sütőben néhány perc alatt megsütjük őket. Ha a sajt elolvadt a szeleteken, akkor vegyük ki őket és óvatosan szórjuk meg rukkolával, valamint a balzsamecetben megforgatott eperszemekkel. Az ízélmény garantált!

Eper-rebarbara leves

Ez is egy igazi különlegesség, és rendkívül tápláló, valamint nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető étel. Nincs másra szükségünk, mint:

  • 350 g rebarbara
  • 650 ml víz
  • 2 nagy csipet só
  • 75 g kristálycukor
  • 1 db vaníliarúd (belseje és héja)
  • 2 rúd fahéj (egész)
  • 10 szem szegfűszeg (egész)
  • 1 db tojássárgája
  • 140 ml tejföl (20%-os)
  • és néhány szem eper

Miután megmostuk, vágjuk apróra a rebarbarát. Öntsük fel vízzel, adjuk hozzá a fahéjat, a vaníliát, a szegfűszeget, a sót és a cukrot. Forraljuk fel, majd fedő alatt főzzük nagyjából 5-8 percen keresztül.  Ez idő alatt a keverjük ki a tojássárgáját a tejföllel, majd egy kevés leves hozzáadásával végezzük el a hőkiegyenlítést. Erre azért van szükség, hogy a tejföl ne legyen darabos a levesben. Ezt követően öntsük össze a hozzávalókat és forraljuk újra fel. Ha még krémesebb ételt szeretnénk, használjuk botmixert. A végén szórjunk bele eper darabokat, amely remekül kifogja egészíteni ezt a szokatlan, de nagyon ízletes levest. Nagyon jól fog mutatni az asztalon és még nagyobb íz-élményt fog számunkra biztosítani.

Még több formabontó eper-recept

Páratlanuk különleges és emlékezetes étel a grillezett csirkemell eper-avokádó salsával és zöld spárgával. Az étel aduásza egyértelműen ez a formabontó salsa a tányér szélén. Ehhez nincs más dolgunk, mint az epret és az avokádót nagyobb, míg a lilahagymát kisebb kockákra vágnunk, majd összekevernünk a citromos-petrezselymes öntettel. Végül az általunk jól bevált fűszerezésű, grillezett csirkemellek mellé tálaljuk.

További receptekért böngésszünk bátran az interneten. Ezeket az ételeket, praktikákat érdemes kipróbálni. Garantáltan kiszakítana minket a hétköznapi étkezések beszürkülő világából. Még azokat is lenyűgözheti, akik kissé finnyásabbak az újdonságokra. Az én személyes kedvenceim a lekvárok. Mára már az egész család alig várja, hogy elkészüljenek és a vacsora mellett helyet kapjanak az étkezőasztalon.