Skip to content

Ingyen elvihető kutya pro és kontra – a kutya szemszögéből

Ingyen elvihető kutya? Ilyen van?

Ha szétnézünk az interneten, rákeresünk a keresőoldalak statisztikáira, döbbenetes felfedezést teszünk. A kutyákkal kapcsolatos leggyakoribb kifejezések között az „ingyen elvihető kutya” bizony előkelő helyen szerepel. Sok hirdetés állatvédő szervezetektől származik, de még így is Dunát lehetne rekeszteni a felelőtlen kutyatulajdonosokkal. Sokan felindulásból vásárolnak vagy vesznek magukhoz négylábú társat, és fogalmuk sincs, hogy a kutyatartás milyen kihívásokkal és köteleségekkel jár. Mikor aztán arcon csapja őket a valóság, szabadulni akarnak a kötöttségtől. Nem mindenki alkalmas arra, hogy kutyát neveljen, márpedig a kutyatartáshoz ez is hozzátartozik. Ha a kutya rosszul viselkedik, engedetlen, az a gazdi sara. Az adatok vizsgálatából egyértelműen látszik, hogy ezek a kutyák nagyrészt nem a menhelyeken várják új családjuk felbukkanását, hanem a meglévő család akar tőlük megszabadul – mindenféle okokból. Ezek között vannak indokoltak is természetesen, de nem ez a jellemző. Az ingyen elvihető kutya hirdetések olyan gazdáktól származnak, akik legtöbbször költözésre hivatkoznak. Lehetne vitatkozni arról, elfogadható-e ezzel indokolni a döntést, de a lényegen nem változtatna: az a kutya, akit ennyire nem becsül meg a „családja” jobban fog járni egy másiknál. Csak sajnos egy idősebb kutya befogadása nehezebb küldetés, különösen akkor, ha már van egy másik négylábú a családban, így a meghirdetett kutyák közül nagyon sokan menhelyen végzik. Kölyökkutyáknak egyszerűbb otthont találni. A „becsúszott” alom pedig létező jelenség. Ilyenkor természetes, hogy a jövevényeknek otthon kell találni, s ebből nem mindenki akar anyagi haszonra szert tenni. Sajnos azonban ugyanígy végzik azok az „ingyen elvihető kutya” példányok is, akiket a gazdasági szaporítók nem tudnak pénzért tovább adni, de a gondozásuk sem szerepel a tervezik között. A túlszaporulat sokszor vezet ide, aminek ebben az esetben is a kutya issza meg a levét.

Ingyen elvihető kutya van, ingyen kutya nincs

A kutyatartás költségekkel jár. Ha húzzuk a szánkat azon, mennyibe kerül egy kutya napi eledele, akkor a legjobb mindenkinek az, ha nem lesz kutyánk. De főleg a kutyának teszünk szívességet ezzel! Az ingyen elvihető kutya hirdetések között nagyon sok olyan található, amely fajtiszta kedvencre vonatkozik. Ezeknek éves fenntartási költsége 100-150 ezer forintra tehető, annak függvényében, milyen gyakran szorul állatorvosi ellátásra, s mennyire fontos az, hogy szakképzett kutyakozmetikus tegye rendbe a gubancokat. Ha ezt az összeget nem tudjuk a kutyára szánni, akkor nem érdemes fajtiszta kutyában gondolkodni, mert a szaporítás miatt ezeknek a kutyáknak nem csak a gyomra érzékenyebb, hanem számos a fajtához köthető betegségük is akadhat. Az francia bulldog erre a legjobb példa. Az elmúlt években mindenki ilyet akart, s kevesen tudták, mekkora felelősség egy ilyen kutya tartása, hiszen (majdnem) kivétel nélkül mindegyik egyed légzési rendelleneséggel és mozgásszervi problémákkal küzd.

Ingyen elvihető kutya van, de ingyen kutya akkor sincs, ha esetleg menhelyről fogadjuk örökbe vagy keverék kutya mellett döntünk. Ezeket is ugyanúgy gondozni kell. Meglehet, hogy nincs igényük arra, hogy havonta meglátogassák a kutyaszalont, de a tiszta környezetre és rendes, tápanyagdús eledelre nekik is szükségük van. Sőt, jár nekik!

Ingyen elvihető kutya? Bevállaljam? Neki ez egy második esély!

Mielőtt kutyát vennénk magunkhoz, s még nem vagyunk rutinos gazdik, ismerkedjünk meg vele. Ne csak egy-két percet töltsünk el vele, hanem több órát, hogy lássuk, hogyan viszonyul hozzánk, habitusa összehangban van-a a miénkkel. Van, hogy az ingyen elvihető kutya állatorvost se látott, de sokszor minden oltással rendelkezik. Ezt az oltási kiskönyv szemrevételével tudjuk megítélni. A Pet4You elvihető ingyen kutya hirdetései között megbízható információkat találunk arról, milyen a gazdikereső kutya. Érdemes ehhez hasonlóan megbízható oldalakon nézelődni, ha örökbe akarunk fogadni

Ingyen elvihető kutya? Lehet tenni ellene?

Lehet tenni az ellen, hogy ennyi otthonkereső kutya legyen? Sajnos jelenleg nagyon pesszimista mindenki ebben a kérdésben. A kutyatartást nem lehet feltételekhez kötni, csak utólag lehet a problémákat orvosolni, de ez nem akadályozza meg a túltenyésztést és a nem kívánt kutyák utcára, menhelyre kerülését.